Bruks

BRUKSGRENEN SÖK
Av Sofia Olsson

En sport med fart och fläkt där man ska leta efter gömda människor i skogen – toppen för en social staffe! Sök ingår som ett specialmoment i Svenska Brukshundklubbens bruksprov. Förutom Sök kan man också välja Spår, Rapport eller Skydd. I denna texten nedan presenteras Sök lite närmare.

Grenen delas in två moment – lydnad och special. Specialmomentet är i vårt fall då sök. I lydnaden igår det ett visst antal moment. Ju högre klass, desto svårare moment. Ett annat moment som ingår – vare sig man väljer att tävla sök, rapport, spår eller skydd- är budföring. Hunden springer då mellan förare-mottagare-förare på utsatt sträcka. I de högre klasserna så förekommer även skott medan hunden springer den utsatta sträckan. I sökdelen skall hunden hitta två (appell) eller tre (lägre, högre och elit) mer eller mindre dolda figuranter. I appellklass är sökbanan 100x50m, lägre klass 100x100m, högre klass 150×100 och elit 200x100m. Varje klass har en maxtid man måste hålla sig inom. Hunden kan på två olika sätt (man väljer ett av de två) markera figuranten, antingen med skall eller en markeringsrulle. Om man har valt att träna in sin hund på att skallmarkera, så ska hunden vid söktillfället stanna kvar vid figuranten och skälla ihållande tills dess förare kommer fram. Väljer man att träna in sin hund med markeringsrulle, så skall hunden markera genom att bita tag i den rulle den har fastsatt i ett halsband runt halsen, och sen springa tillbaka till sin förare och på så sätt visa att den har hittat figuranten. När hunden har kommit in med rullen, går ekipaget gemensamt ut i koppel till den gömda figuranten. Väl framme hos figurant får varken skall- eller rullhund vidröra figuranten.

Sök är en väldigt rolig och social träning/tävlingsgren för både hund och förare. Man är ofta ett trevligt gäng som träffas regelbundet för både lydnad- och sökträning. Hunden tillåts arbeta självständigt, men ändå tajt ihop med sin förare.

Några frågor till textförfattaren Sofia som tävlar sök med sin staff Totte:

Hur fastnade ni för söket?
Jag och Totte testade på och tränade även lite räddnigssök när han var mindre. Vi gillade verkligen det och jag hoppades på att kunna utbilda honom till räddningshund, men konkurrensen var hård och vi föll på målsnöret för att komma med på utbildningen. Efter några år av träningsvila ville jag ta upp sökträningen med honom igen, eftersom han verkligen älskar det. Jag hittade en sökkurs på brukshundklubben i närheten och jag anmälde oss dit. Efter avslutad kurs började vi träna med ett gäng som hade hållit med ett tag, men dock med olika erfarenheter. Från början var det mest en rolig sak, men gruppen pushade oss på ett positivt sätt så under 2014 gjorde vi våran första söktävling ihop. I dagsläget är vi godkända i lägre sök, med siktet högre upp nästa år.

Vad är Tottes för- och nackdelar i sökskogen?
En av Tottes nackdelar i söket skulle jag nog säga – hans korta ben. Eftersom terrängen kan vara väldigt tät och tung, med höga berg och djupa mossor etc, så tar han sig inte lika lätt igenom som en hund av en annan ras med längre ben. En till nackdel med han är att han ibland inte alltid går ut så pass djupt ut i bana som han skall göra. Han tycker att han har vindat in tillräckligt i början av skicket, vilket då kan resultera i oavsökt område, vilket i sin tur ger poängavdrag. Han älskar verkligen att göra detta, så ibland hinner han ladda ur sina batterier innan han kommer in på banan, vilket resulterar att han inte orkar hålla lika högt tempo hela banan igenom. Vi som har staff vet att de inte är något större fan av regn, än mindre att ligga på en blöt gräsplan, så ibland kan vädret göra att han inte är med på alla noter på lydnadsplanen. I söket spelar det ingen roll.
Hans fördelar är verkligen att han älskar att träna och alltid vill göra sitt bästa ifrån sig. Även om han är trött pga tung bana, så kämpar han på för fullt. Han ger sig verkligen aldrig. Kan han inte ta den rakaste vägen, då hittar han en väg runt. Han bara ska hitta sina kära figuranter. Han har alltid en sådan härlig attityd och utstrålning, så han har charmat många när vi har varit iväg och tävlat.
Vi är inte många med staff som tränar/tävlar sök, men jag hoppas på att fler kommer att upptäcka denna otroligt roliga sport som passar en arbetsvillig staff till 100%.