Lydnad

EN CRASHCOURSE I TÄVLINGSLYDNAD!
Av Maria Danielsson

Vad är lydnad?
Lydnad är en gren som innebär att man ska kunna utgöra olika typer av moment tillsammans med sin hund. Både nära sig och på avstånd. T.ex. att hunden ska använda nosen för att hitta en pinne du har hållit i bland andra pinnar du inte hållit i, och springa fort till dig eller ifrån dig till en specifik plats. Andra moment innebär att hunden ska kunna vara helt still från hög aktivitet och fart, skifta mellan sitt, ligg och stå fastän du står på upp till 15 meters avstånd, eller apportera olika typer av apporter. Det moment som många ofta tänker på när man tänker lydnad är ”fritt följ” d.v.s. hunden ska gå snyggt på din vänstra sida.
Det finns fyra klasser – klass 1,2,3 och sedan elitklass som är den svåraste. Momenten i de högre klasserna kräver mer och mer precision, koncentration och samarbete av, respektive mellan, hund och förare. Och det är det som gör lydnaden så kul! Blandningen mellan att slipa och få till detaljer, med att få till fart och snabba reaktioner av hunden på dina signaler, och att få en hund som fort kan växla mellan aktiva fartmoment och mer stilla koncentrationsmoment.

Staffen som lydnadshund
Vad som bland annat gör staffen till en bra lydnadshund är att de ofta är matglada och innehar en ganska stor kamplust/föremålsintresse. Detta gör att de ofta är relativt lättbelönade och således även lättlärda! De är ganska förarveka och vill vara sin ägare till lags, och även snabba och orädda. Något som ibland kan ställa till det på tävlingsplan är deras clowniga och ibland lite klumpiga sätt – men det är även något som bjuder både ägare och publik på härliga skratt! Det är aldrig tråkigt att träna med en staffe!

Hur börjar man?
De flesta som vill testa på lydnad går ofta en lydnadskurs. Jag anmälde mig till en tävlingslydnadskurs på min närmaste brukshundklubb och därefter var jag fast! Lydnad bygger på att få till en bra kontakt och samarbete med sin hund och grunden till det skulle jag säga är att ha bra belöningar. Tycker inte hunden att du kan erbjuda något som är kul kommer man inte långt i träningen. Lydnad ska bygga på glädje – både hos hund och förare!
Viktigt när man går kurser är att förstå att det finns så otroligt många sätt att lära hunden på! Det är därför viktigt att välja sätt som passar både sig själv och den hund man har genom att blanda av de tips man fått. Ju fler personer man tränat för och ju längre man hållit på, desto säkrare blir man på hur just man själv vill träna – och kan då hitta sin egna röda tråd för att få lydnadsträningen så rolig, givande och effektiv som möjligt! Så gillar du att få fundera på lösningar för att få hunden att förstå vad och hur den ska genomföra ett moment är lydnad definitivt något för dig! Du har en potentiell stjärna i kopplet!

 

Tre frågor till textförfattaren Maria Danielsson har tävlat mycket i tävlingslydnad med sin staff Prada.

Berätta lite om era framgångar i sporten?
Prada har LP1, LP2 och LP3 – dvs tre förstapriser i klass 1 till klass 3. Hon har blivit klubbmästare på Rasspecialen och även fått titeln Brains&Beauty. Hon har också placerat sig på listan över Årets Lydnadsterrier flera gånger.

Beskriv hur det är att träna och tävla med Prada?
Prada är en glad, positiv och lättlärd tjej som gör allt för godis! När hon var liten hade hon nästan inget kampintresse men efter att ha jobbat mycket med det tycker hon nu att det är superkul att leka och kampa med leksaker. Hennes namn passar henne dock väl då hon är en riktig liten primadonna. Regn är inte poppis – och då självklart inte heller moment som kräver att magen ska ligga i marken – så det har vi fått träna mycket.
Självförtroendet är det inte något fel på då hon tycker att hon gör allting superbra – även när hon hittar på egna moment, eller sätter ihop två moment – då borde man ju få dubbelt så stor belöning!? Prada är inte heller den som lätt blir låg i träningen, dröjer det för länge med belöning talar hon om det!

Pradas styrkor och svagheter som lydnadshund?
Det svåraste med Prada har varit att hitta en lagom aktivitetsnivå på tävling för att hon ska orka ett helt program utan belöningar, men utan att hon har så hög aktivitetsnivå så hon springer ifrån sin hjärna eller börjar jama…det har ju hänt ett antal gånger att hon gått som en klocka genom en tävling med höga betyg och sen när man kommer till vittringen eller fjärren som är bland de sista momenten, så har inte hjärnan hängt med benen längre – fort och fel eller jamanden i varje skifte i fjärrdirigeringen kan då bli resultatet. Det blir lite allt eller inget!
Det bästa med Prada är hennes utstrålning, härliga attityd och syn på livet. Hon tycker lydnad är superkul och älskar att jobba med mig och lära sig nya saker – och det gör ju såklart att hon är jätterolig att arbeta med. Tyvärr är Prada pensionerad från tävlandet på grund av en skada, men vi tränar fortfarande tillsammans på skoj och hon får agera ”visningshund” på kurser – vilket hon tycker är jättekul!