Rallylydnad

Vad är rallylydnad för mig?
Av Jeanette Laine – klubbmästare i rallylydnad 2014 och 2015 med staffen Morra

Rallylydnad är en rolig och lättsam sport som när den blev officiell för bara ett par år sedan blev enormt populär och numera är det mer regel än undantag att starterna lottas till varje tävling eftersom det är så många anmälda!

Det är en gren inom hundsport som kan tilltala allt från fru Svensson med sin familjehund, till tävlingsvana/tävlingssugna hundförare. Detta är en av orsakerna till att det blivit en väldigt populär gren att träna och tävla med sin hund.
Den kan även hjälpa öka kontakt/relation mellan hund o förare, utan att det känns för ”tävlingsmässigt”.
Många som är jättenervösa på tävlingar eller har nya oerfarna hundar kan bli hjälpt med att få mer tävlingsvana, och ändå kunna berömma hunden med rösten under banans gång utan avdrag.
En rallylydnadstävling/bana är en bana med skyltar som gjorts av en domare, som man ska utföra med hunden enligt vad det står på skyltarna.
Exempel på övningar är: slalom mellan koner, sitt/ligg o gå runt, 360 grader högersväng, hopp, ja det finns massor av roliga övningar!
Man får en banvandring med domaren innan tävlingen startar, följt av att man själv får gå banvandring (utan hund) för att lära sig banan, innan man ska in o starta med hunden. Ofta får man även banritningen när man anmäler sin ankomst på tävlingsdagen.

De lägre klasserna är enklare övningar, och ju högre upp i klasserna man kommer desto mer avancerade övningar blir det.
Banan går du med din hund, med glädje, kommunikation och samarbete! På tävlingar får dock inte godis användas på banområdet, man får heller inte medvetet klappa/beröra hunden. Detta kan du självklart göra när man tränar och lär sig de olika skyltarna/övningarna.
Rallylydnaden kan tävlas i fyra klasser:

– Nybörjarklass

– Fortsättningsklass

– Avancerad klass

– Mästarklass

Nybörjarklass sker med hunden i koppel. De andra klasserna är utan koppel. Maxpoängen är 100p, för godkänt resultat krävs minst 70 i nybörjarklass, 75 poäng i fortsättningsklass, 80 poäng i avancerad klass och 90 poäng i mästarklass.
Tre godkända resultat ger ett rallylydnadsdiplom och rätt att gå upp i nästa klass. Man kan även flytta upp till nästa klass om man lyckas med en bana utan avdrag, dvs fullpott på 100p.
Avdrag i poäng sker vid missar/fel, utefter hur man utför banan. Exempel på avdrag: hund som går o nosar i backen, man har sträckt koppel (i nybörjarklass), man gör inte övningen korrekt osv.
Du har även i mästarklass chans att kvalificera till SM i Rallylydnad. Men det här är en sport som går alldeles utmärkt att träna och tävla utan SM-ambitioner, och ett utmärkt vertyg för att skapa en god kontakt och samarbete med din hund!