K9 Nosework

Hundsporten Nose Work
Av Lena Holm
 

K9Nosework är en förhållandevis ny gren, och kommer antagligen bli en officiell sport vid årskiftet 15/16.

Sporten kommer från USA, där tre professionella specialsöktränare ville skapa en tränings- och tävlingsform för sällskapshundar, inte bara tjänstehundar. I nose work ska hunden lokalisera och identifiera 3 specifika dofter OCH föraren ska kunna se när hunden gör det. Det betyder att det i grunden är ett samarbete mellan hund och förare där hunden använder sitt luktsinne och föraren sin förmåga att läsa hund. Man tävlar och tränar med 3 olika dofter

Steg 1 – Eukalyptus
Steg 2 – Lagerblad
Steg 3 – Lavendel

Nose Work passar alla hundar, unga som gamla, sjuka som aktiva. Det är en enkel sport som inte kräver så mycket tid vid träning. 10 min/dag och du kan göra det precis var som helst, på kvällen i vardagsrummet, på en promenad. Det enda utrustning du egentligen behöver är själva dofterna, i form av sk hydrolat, dessa säljs hos flera instruktörer/hemsidor relaterade till K9Nosework. Om hunden är väldigt pigg och hestig är det en fördel att införskaffa en sele, så att den inte ”stryper” sig själv i halsbandet medan den söker. Börja med att enbart köpa Eukalyptus som är den första doften, och lite möbeltassar som man droppar hydrolatet på och sedan fäster någonstans i rummet/utomhus/på ett fordon etc. Kolla upp om du har en instruktör i din närhet, sporten har på kort tid blivit väldigt populär och fler och fler går instruktörsutbildningen. Det finns även youtubeklipp man kan titta på. Man eftersträvar att hunden har en ”ren” och tydlig markering när den hittat doften, här är klickern ett bra redskap för att få till en snabb och exakt markering. På tävling är det du som förare som med handtecken till domarna signalerar om du tror att hunden markerar rätt, så att hunden har en tydlig markering från början är värt att lägga tiden på.

Jag har 2 staffar, Lola (Matheriz Pretty Poison) och Håkan (Little Frogs Excelsus Castello). Det är främst Lola jag tränar och tävlar med. Vi blev introducerade i nosework i våras och har sedan gått igenom alla tre stegen på instruktörsledda kurser. Nu i november gjorde vi doftproven, som krävs för att man skall få börja tävla, och vi blev godkända! Bara en vecka efteråt så tävlade vi första gången, och fick då alla sök godkända och hamnade på en 8e plats totalt i tävlingen! Lola har en hög arbetsmotor och har lätt till stress, att träna nosework har hjälpt henne att hitta ett fokus, att bli lugnare. Vi har blivit mer samspelta och jag har fått lättare att tolka henne. Vi har tidigare tävlat agility men det är en sport som ökade hennes stress. Jag tror att kombinationen nosework och agility däremot kan bli riktigt bra så vi kommer nog att testa agilityn igen.

Lola söker med en hög intensitet med hela kroppen, hela hon utstrålar glädje. Och hon är mycket duktig! På vår första tävling visade hon på jämna fina hållbara sök. Vi ska nu bara träna på tydligare doft markeringar. Håkan är en pensionerad agilityhund med artros. Han blir helt galet lycklig när han får vara med och träna och han hade mycket lätt att lära sig vad det hela gick ut på. Så den här sporten passar även äldre pensionärer, alla kan arbeta med nos och huvud!

Om du vill veta mer om nosework kan jag tipsa om den här sidan.