Raspresentation

Här nedan kommer en kort introduktion till staffordshire bullterriern som ras. Du kan därefter läsa mer fördjupande och områdesspecifikt under de olika flikarna hälsa – där vi beskriver de vanligaste sjukdomarna som förekommer inom rasen, artiklar där vi samlat flera rasrelaterade länkar och att skaffa staff, där vi ger dig tips i ditt sökande efter uppfödare. 

Crufts 1939. Till höger ses rasens två första champions Ch. Lady Eve och Ch. Gentleman Jim

Historik
Staffordshire Bullterrier kallas ofta för staff/staffe. Rasen härstammar från de bull- och terrierhundar som främst förekom i Midlands och som bland annat användes i hundkamper. När hundhetsning förbjöds helt föddes tanken på att dessa, mycket uppskattade hundar, skulle kunna bli en ny godkänd hundras. I Sverige är rasen en utpräglad sällskaps- och utställningshund. Rasen godkändes 1935 av den engelska kennelklubben. Drygt 600 hundar av sinsemellan mycket olika typ och bakgrund registrerades då. Staffordshire Bull Terrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England.

Användningsområden
Rasen är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporterna. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks.

Hälsa
Idag finns inget hälsoprogram för någon sjukdom i rasen, men rasen finns i SRD-programmet. Rasen fanns från början med för ”felställda nedre hörntänder” och ”tunn päls och/eller irriterade hudpartier”. När SRD slogs samman i Norden (NKU) lades även andning till, vilket den Svenska Staffordshire Bull Terrierklubben inte uppfattat som ett bekymmer. Andningen finns numera inte med i SRD. 2010 och 2016 fick rasklubbens medlemmar svara på en Hälsoenkät, denna statistik finner man att läsa under fliken Hälsa.

BPH moment 4 – visuell överraskning

Egenskaper/Mentalitet
Staffordshire bullterrier är en ömhetstörstande, energisk, förarvek och humoristisk glädjespridare. Den är social, aktiv, intensiv, positiv och älskar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds. Rasklubben har under många år verkat för att mentalbeskriva så många hundar som möjligt både via MH och BPH, vilket nu resulterat i både en ”200-analys” och senare ”500-analys” på BPH. Båda dessa finns att läsa under fliken hälsa.

Staffen trivs ofta bäst med några utvalda kompisar än många nya bekantskaper

Staffen och andra hundar
Som tidigare nämnts är rasen från början en kamphund, som avlades för kamp med andra hundar. Även om rasen de senaste 100 åren avlats som sällskapshund, har den aldrig avlats för samarbete med andra hundar som t.ex. vissa jakthundsraser gjort. Detta avspeglar sig i att en vuxen staff inte kan förväntas fungera i en främmande flock, att släppas ihop med okända hundar i hundrastgårdar etc. En vuxen staff har generellt inte behov av sociala kontakter utanför sin primärflock.
Gentemot sin primärflock är staffen generellt sett mycket social, staffar ses inte sällan ligga på varandra i mysiga ”staffehögar” och individen behåller sin lekfullhet även upp i äldre ålder.

Storlek och utseende
Mankhöjd är ca 36–41 cm. Vikt för hanar är ca 13–17 kg och tikar 11–15,5 kg. Den är en välbalanserad ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Färgen är röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå eller i kombination med vitt.

Brindle kommer i olika varianter, men man kan säga att det betyder ”randig”. Här har vi en rödbrindle med vita tecken.
Den här typen av brindle brukar man kort och gott kalla brindle (med vita tecken). Varianten som nästan ser svart ut kallas svartbrindle.

Pälsvård
Rasen är släthårig och saknar underull. Pälsen är mycket lättskött.

Övrigt
En riktig kompis som älskar livets goda! Den älskar fysisk kontakt, värme och att vila på mjuka underlag. Den tycker oftast inte om regn och rusk.

Rasstandard för staffordshire bullterrier (pdf.)