Sommarfaror

Visst är det härligt med sol och värme! Äntligen är sommaren här! Men med detta kommer även en del faror för din hund. Här följer de vanligaste sommarfarorna för din hund, med tips hur du undviker och behandlar dem.

Algförgiftning, fukteksem och vattensvans

Algförgiftning kan vara väldigt farligt – har hunden fått i sig algtoxiner kan det leda till en mycket snabb död. Tecken på detta är kräkningar, orolighet, vinglig gång och darrningar. Åk genast till veterinär om ni misstänker en algförgiftning! Ring dem gärna när ni är på väg så de kan förbereda er ankomst alt. hänvisa er vidare om de har fullt. Ta det därför försiktigt med bad vid algblomningen.

Fukteksem eller ’hot-spot’ är röda, variga utslag som vanligtvis sätter sig på kinder och hals. Effektivast är att raka området och tvätta med klorhexidin och badda med desinficerande medel dagligen. För att undvika fukteksem torkar du hunden torr efter bad och regn. Är det större områden kan det behövas veterinärvård med medicinsk behandling.

Vattensvans är en inflammation hunden kan få i bakdelen om den blir kall efter bad eller regn. Torka därför pälsen noga när den har varit blöt. Värme avhjälper, men antiionflamatorisk behandling kan krävas.

Huggorm, fästingar, getingar och paddor

Huggormsbett Den akuta reaktionen efter bettet dödar inte speciellt många hundar, men de kan lämna skador på lever och njurar. Ormens gift angriper blodkroppar, vävnader och kan påverka hjärtat.
Man tror ofta att ett bett i nosen är värre än i tassen/benet, men faktum är att de hundar som får bettet i tassen är dem som oftare dör, trots att fler hundar blir bitna i nosen. Om din hund blir biten ska ni omedelbart åka till veterinären.
Ring kliniken och hälsa att ni är på väg, så de kan förbereda er ankomst alt. hänvisa vidare om de har fullt. Det är viktigt att hunden rör sig så lite som möjligt efter ett bett, bär den om möjligt.
Förr var det vanligt att behandla med kortison, och man rekommenderades att själv ha det med ute på promenaderna (man pratar ofta om läkemedlet Betapred). Kortison kan ha både positiv och negativ effekt – rådgör alltid med din veterinär innan du medicinerar själv. Undantaget kan vara om du har lång väg till veterinären. Det finns även en studie utförd av SLU (sveriges lantbruksuniversitet) som inte ger stöd för rutinmässig kortisonbehandling av huggormsbitna hundar (läs mer här).
Ormbett behandlas idag med dropp för att förebygga eller behandla nedsatt blodcirkulation och smärtstillande. Har man tur har hunden endast fått ett ”torrbett” (bett utan gift), det brukar man emellertid upptäcka ganska snabbt då ett giftigt bett ger en svullnad. Hur kraftig den blir beror på hur mycket gift hunden har fått. I vissa fall kan hunden behöva ett antiserum som är mycket kostsamt och inte helt riskfritt. När hunden kommer hem är det mycket viktigt med vila.
Man följer upp ett ormbett med att ta ett nytt blodprov ca 14 dagar efter för att se om organen är oskadda. Vid positivt besked börjar man försiktigt att motionera hunden igen. Vid ett allvarligare bett kan ytterligare vila vara till fördel även om proverna är bra.

Fästingar finns tyvärr större delen av året i de mest fästingtäta delarna av landet, med undantag för ett par månader vintertid. Hunden kan brabbas av borrelia och anaplasma efter ett bett. Därför är det viktigt att du söker igenom hundens päls dagligen och avlägsnar eventuella fästingar direkt. Du kan även skydda hunden med färstingpreparat från bla apoteket eller få tabletter utskrivna hos veterinären. Det finns även naturliga alternativ att skydda sin hund med (dock icke dokumenterad effekt). Symptom på fästingburna sjukdomar kan vara trötthet, hälta, feber, minskad aptit och ovilja att röra sig.

Getingar Ett stick från en geting är oftast ofarlig men skapar en svullnad och ömhet vid sticket. Avlägsna gadden (kläm ej) om den sitter kvar. Du kan lindra smärtan med frysklamp inlindad i handduk. Får hunden däremot flera stick eller att det gäller jordgetingar kan hunden få en allergisk reaktion. Då kan det vara bra att åka till veterinären.

Paddor i sig är inte farliga på det sättet att de attakerar hundar, men hundar kan bli nyfikna och få för sig att smaka lite på dem. De utsöndrar då ett gift i försvar som leder till att hunden kan bli slö och börja dregla.

Solbränna och värmeslag

Solbränna Tro det eller ej – hundar kan också få solbränna. Speciellt de vita. Hunden behöver möjlighet till skugga men det kan även vara bra att smörja med solkräm på utsatta ställen så som nosrygg, öron och pung.

Värmeslag Tecken på värmeslag är en hjässande, apatisk hund med kraftigt röda slemhinnor som bleknar vid ett ev. chocktillstånd. Kyl ner hunden om tassarna och mage med hjälp av våta handdukar eller ställ hunden i ljummet vatten, men undvik att kyla ryggen. För snabb nedkylning kan ge hunden frossa och kramp så det är viktigt att aldrig försöka kyla ner en hund med tex iskallt vatten. Mår din hund bättre av att stanna hemma en varm dag – låt den göra det. Det är viktigt att hunden erbjuds vatten och skugga.
Lämna ALDRIG din hund i bilen, inte ens i skuggan! Om du ser en hund som verkar lida i en varm bil kan du hitta ägaren genom att skicka ett sms med bilnumret till 72 503 (tex ABC123) Avgift 3kr + vanlig sms taxa. Du får då ett svar med ägarens namn och bostadsort. Sök via nummerupplysningen eller på internet för att få hundägarens telefonnummer och kontakta denne.
Vid en akutsituation – se till att hunden kommer ut! Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nödvärn. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.

Picknickrester och skärsår

Matrester slängs ofta på allmänna grillplatser eller på stranden sommartid. En majskolv eller ett ’hetsuppätet’ köttben kan göra stor skada i hundens mage och kan kräva operation. Tecken på att något olämpligt förtärts är minskad aptit, kräkningar och ha svårt att göra avföring.
Det är inte heller ovanligt att det ligger glasbitar eller trasiga glasflaskor kvar på dessa platser, får din hund ett skärsår så spolar du rent det så snabbt som möjligt med koksalt. Behöver såret sys skall detta göras helst inom 8 timmar men senast inom ett dygn.

 

Källor: SKK, Agria, SLU