Uppfödarkommittén

Hej och Välkommen till Uppfödarkommitténs flik!

Uppfödarkommittén består sedan 2016 av Emma Josefsson (sammankallande), Åsa Lowejko och Malin Ask. Om du klickar på namnen kommer du till våra presentationer!

Du är alltid välkommen att kontakta oss i stort och smått när det gäller avel och uppfödning på avel.ssbtk@gmail.com


SENASTE NYTT FRÅN UK

Välkommen på uppfödarmöten
Äntligen dags för uppfödarmöte igen! Denna gång kommer vi ha resultaten från Hälsoenkäten som gjordes 2016 i fokus och hoppas på en givande diskussion på temat. Alla medlemmar är välkomna till våra möten, man behöver inte vara uppfödare utan det räcker fint med att ha ett intresse för avelsfrågor.
Göteborg Söndag 22/10 kl.10-14 SBK Göteborgsavdelning, Kallebäck Inställt pga bristande intresse
Stockholm Söndag 14/1 kl.11-15 Jarla Trafikskola, Stockholm Inställt pga bristande intresse

Vi hoppas på stor uppslutning och utlovar extraordinärt god fika 🙂 Vi är tacksamma om ni anmäler er till avel.ssbtk@gmail.com senast 7 dagar innan respektive möte, så att vi kan förbereda med materialet.

BPH-diplomerad uppfödare
Nyhet! Nu kan du som uppfödare ansöka om ett fint BPH-diplom, om du har 5 BPH-beskrivna hundar från din uppfödning. Läs mer här!

Epilepsi hos staffordshire bullterrier
UK vill påminna alla om att rapportera in hundar som drabbats av epilepsi i någon form. Det finns flera aktiva forskningsprojekt i dagsläget, både i Sverige och Norden, som behöver blodprov från drabbade hundar. För att bättre kunna kartlägga förekomsten av denna sjukdom i vår ras önskar vi få in rapporter om hundar som drabbats. All information hanteras givetvis strikt konfidentiellt, och ingen kan begära ut informationen från UK. Läs gärna mer om epilepsi här på hemsidan och om det finska forskningsprojektet.

HD/ED-index
Staffen är en av de raser som kommer få HD/ED-index from 1 januari 2018. Anledningen till detta är att vi har ett stort antal röntgade hundar och att en majoritet av dessa är behäftade med dysplasi i någon form. Index är ett välkänt välbeprövat avelsverktyg som används för att förbättra genetiska egenskaper i en vald population. Inom lantbruket används t.ex. index för att öka mjölkproduktion hos kor. Index är också välanvänt inom den moderna sporthästaveln och bevisat effektivt som selektivt avelsverktyg. I korthet innebär index att man tar hänsyn till familjebilden och inte bara den enskilda individens egenskaper, när det gäller egenskaper som nedärvs multifaktoriellt som t.ex. HD.

Läs mer om index här: 
Vad är HD-index? Artikel av Sofia Malm
Webutbildning om index från SKK
SKKs information om HD/ED-index
Utvärdering av index 2012-2015 av Sofia Malm
Vanliga frågor och svar om index Sammanställning av UK


Artikelserie om HD
Om HD, del 1, koll på HD
Om HD, del 2, röntgen och avläsning
Om HD, del 3, avel för bättre höftleder


HÄLSOENKÄTEN 2016
AVEL

HÄLSOENKÄTEN 2016

Läs här!
Nyhetsbrev från UK
Prenumerera på

Nyhetsbrev från UK

LÄS HÄR!
Hälsoenkäten 2010
AVEL

Hälsoenkäten 2010

Läs Här!
200-analysen
BPH

200-analysen

Läs här!
Studie om allergi
Premune

Studie om allergi

Läs mer!
Vi söker erfarna uppfödare
Mentorsprojektet

Vi söker erfarna uppfödare

Läs mer!
Senaste nytt!
Demodexprojeket

Senaste nytt!

Läs här!
Avelsstrategi (RAS)
RAS

Avelsstrategi (RAS)

Läs Här!