Senaste nytt från UK

RAS UPPFÖLJNING 2022
Utvärdering av RAS 2022 är nu sammanställd. Uppfödarkommittén är nöjda och stolta över det fina avelsarbetet som bedrivs i rasen! Tyvärr ser vi lägre siffror över andelen BPH-beskrivna djur i avel, men efter många signaler från er uppfödare tolkar vi det i första hand som en ”pandemieffekt” då det varit omvittnat svårt att få plats på BPH runtom i hela landet senaste två åren.

VALPMEDLEMSKAP
Vi vill tacka följande uppfödare som valt att stötta klubben genom att lösa valpmedlemskap åt sina valpköpare under 2022:

Boscobel
Bubbly Staff’s
Cometstaff
Hirkaho’s
Källhagen
Nordic Canine
Mindblowing
Snögrisen
 

Psst… från och med 2023 sänks priset på valpmedlemskap från 200 till 150 kr! Du får dessutom en jättefin specialutgåva av Staffetten Valp att skicka med i valppaketen. Läs mer här.

VALPUTVÄRDERING
Vi har tagit fram en utvärderingsmall som du kan skicka ut när din valpkull fyllt 1 år. Syftet är att identifiera tidiga tecken på atopi i kullen, och är ett initiativ med anledning av de uppdaterade avelsstrategierna i RAS. Du hittar mallen här. 

SE UPP FÖR LÅG SOCIALITET OCH RÄDSLOR
Vi är bekymrade över att många av staffarna uppvisar låg socialitet i kombination med rädslor när de mentalbeskrivs. Egenskaper som enligt rådande forskning och som beskrivs i 500-analysen har hög arvbarhet. Tänk till när du gör din avelsplanering så att du inte dubblerar egenskaper, t.ex. två föräldradjur där båda uppvisar stor rädsla i kombination med låg nyfikenhet eller låg socialitet.

Vi vet att många tycker att BPH-diagrammen är svåra att tolka, vill du ha hjälp så bistår vi dig gärna. Samtliga medlemmar i UK har mångårig egen vana från att beskriva sina kullar med både BPH och MH.

Under kommande verksamhetsår hoppas vi kunna publicera ett Mentalitetskompendium, som ytterligare stöd för våra uppfödare.

Köptips! Fantastiskt bra tolkning och fördjupning av rasstandarden.
rosie

Uppfödarkommittén

Kontakta

Emma Josefsson (sammankallande) Eva Rose & Maria Lindsjö