Skaffa staff

Vad roligt att du är intresserad av att skaffa staff! Här på rasklubbens hemsida hittar du massa information om rasen som vi sammanställt, för att öka chanserna till ett lyckat staffeköp. Här nedan följer en crash-course om hur du skaffar staff på bästa sätt.

1. Börja med att läsa raspresentationen och missa inte Tinas fantastiska raskrönika som publicerades i TerrierPosten 2007, den har visserligen några år på nacken men är i allra högsta grad aktuell.

2. Vill man träffa staffar live och bilda sig en uppfattning om rasen på detta sätt finns det flera gyllene tillfällen till detta. Ett MÅSTE för alla staffeälskare är rasspecialen i Gränna, vilken är världens största rasspecial för staffordshire bullterrier! Här kan man verkligen ta tillfället i akt att träffa staffar av alla åldrar under en hel helg med både utställning, lydnad, agility och rallylydnad.
Är man trött och glåmig i vintermörkret finns även Vinterspecialen i februari, en tur dit rekommenderas för att få en välbehövlig vitaminkick i form av energiboostande staffepussar.

3. Besök våra rasmontrar på de årliga utställningarna My Dog, Malmö och Stora Stockholm. De bemannas både av uppfödare och privatpersoner med glada staffar, ett perfekt tillfälle att ställa frågor direkt och bilda sig en uppfattning om rasen.

 

4. Precis som med alla rashundar drabbas också vår ras oftare av vissa sjukdomar. När det gäller staffordshire bullterrier är det framförallt bekymmer med allergi och hudbesvär som bör lyftas fram. Här på hemsidan finns ett hälsoavsnitt där bra och lättöverskådlig information om de vanligaste sjukdomarna inom vår ras är framtagen.

5. Vi rekommenderar också att du läser RAS, Rasspecifik AvelsStrategi, för att sätta dig in i rasens sjukdomspanorama och känna till vad uppfödarna bör avla efter.  Är man påläst kan man också ställa relevanta frågor till uppfödaren när man är intresserad av en viss kombination.

6. På SKK avelsdata kan du fördjupa dig i en kombination du är intresserad av, genom att söka på avelsdjurens registreringsnummer. På avelsdata hittar du alla centralt registrerade hälsotester, och resultat från MH, BPH och utställningar. Observera att allergier, demodex och andra immunologiska sjukdomar inte är diagnoser som kan registreras i Avelsdata, men som är minst lika viktiga att fråga uppfödaren om som de hälsotester som är offentligt registrerade.

7. Vi har sammanställt vanliga frågor och svar kring staffeköp i en köpguide. Här finns översiktlig information som en bra introduktion. För fördjupning, rekommenderar vi informationen som finns under de olika flikarna här på hemsidan samt SKKs sida Köpa Hund.

7. Hur gör man då för att skaffa staff, nu när man gått crash-coursen och allting? Börja med att titta på Uppfödarlistan här på hemsidan, med rasklubbsanslutna uppfödare. Här nedan följer lite tips om vad du kan tänka på när du kontaktar uppfödare som väckt ditt intresse.

Kontakta uppfödare

Vid den första kontakten, antingen via mail eller telefon, är det bra att ha förberett en enkel presentation om dig själv. Uppfödaren är säkert intresserad av:

  • varför du fastnat för just staffen som ras?
  • din tidigare erfarenhet av staffar, och vad du har för generell hunderfarenhet?
  • vad skall du ha hunden till; sällskap, aktiv familjehund, utställning, tävla agility, utbilda till vårdhund etc?
  • hur kommer hunden få det hos dig? Ensam hemma hur många timmar, dagis, skiftjobb, barn, bor ni i villa eller lägenhet, i stan eller på landet osv.
  • vad du önskar för stöd/kontakt av din kommande uppfödare. En del vill ha tät kontakt och support, och tycker det är roligt med t.ex. kennelträffar och andra aktiviteter. Andra är mer självständiga och tycker att det räcker med att höra av sig vid behov.

Hur uppfödaren väljer sina valpköpare är lite olika. En del tillämpar kölistor, andra väljer ut de hen anser vara bäst lämpade till individerna i just den kullen. Hos vissa kan man tinga en särskild färg eller kön, andra föredrar att själv välja ut vilken valp som skall till vilken familj. Rasen är mycket populär, så räkna med 1-2 års väntetid för en valp.

Checklista

Rasklubben har tagit fram en checklista, som stöd för dig som valpköpare, med viktiga punkter du bör kolla upp och ha en dialog med uppfödaren om – ifall det är en valpkull du är intresserad av. Tänk på att planera ditt valpköp långsiktigt och göra ordentlig research i god tid.

De perfekta hundarna existerar inte, men genom att läsa in sig på rasen och ställa relevanta frågor till uppfödarna ökar du chanserna till ett lyckat valpköp från en seriös uppfödare som värnar om rasen. Tänk på att staffen du köper skall vara din bästa vän i förhoppningsvis 15 år framöver!