Raspresentation

Här nedan kommer en kort introduktion till staffordshire bullterriern som ras. Du kan därefter läsa mer fördjupande och områdesspecifikt under de olika flikarna här på hemsidan. Vi rekommenderar särskilt Skaffa Staff och vår nya Köpguide, där vi ger dig alla tips du behöver inför ett lyckat hundköp.

Historik

Staffordshire Bullterrier kallas ofta för staff/staffe. Rasen härstammar från de bull- och terrierhundar som främst förekom i Midlands och som bland annat användes i hundkamper. När hundhetsning förbjöds helt föddes tanken på att dessa, mycket uppskattade hundar, skulle kunna bli en ny godkänd hundras. I Sverige är rasen en utpräglad sällskaps- och utställningshund. Rasen godkändes 1935 av den engelska kennelklubben. Drygt 600 hundar av sinsemellan mycket olika typ och bakgrund registrerades då. Staffordshire Bull Terrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England. 2020 var staffen den 8e populäraste rasen i Sverige, sett till antal registeringar.

Användningsområden

Rasen är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporterna. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår, nosework, specialsök och bruks. Den är en utmärkt familjehund för den aktiva familjen och älskar som regel barn. Staffen har mycket energi och kommer bäst till sin rätt i ett hem där den blir fysiskt och mentalt stimulerad, annars använder den lätt sin kreativitet till att hitta på egna hyss.

Hälsa

Rasen är överrepresenterad när det gäller allergier samt demodikos. Pågående forskning i Sverige finns. Rasen är upptagen i SRD där domarna skall ge akt på hudproblem och felställda nedre hörntänder. Höftleds- och armbågsledsdysplasi förekommer, rasen har sedan 2018 HD/ED-index som verktyg för avelsarbetet. Läs mer i RAS samt under fliken Hälsa.

Egenskaper/Mentalitet

Staffordshire bullterrier är en ömhetstörstande, energisk, förarvek och humoristisk glädjespridare.  Med sin utstrålning och förmåga att ”stjäla showen” lämnar den ingen oberörd.
Den är social, aktiv, intensiv, positiv och älskar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds. Rasklubben har under många år verkat för att mentalbeskriva så många hundar som möjligt både via MH och BPH, vilket nu resulterat i både en ”200-analys” och senare ”500-analys” på BPH. Båda dessa finns att läsa under fliken Mentalitet.

Staffen och andra hundar

Som tidigare nämnts är rasen från början en kamphund, som avlades för kamp med andra hundar. Även om rasen de senaste 100 åren avlats som sällskapshund, har den aldrig avlats för samarbete med andra hundar som t.ex. vissa jakthundsraser gjort. Detta avspeglar sig i att en vuxen staff inte kan förväntas fungera i en främmande flock, att släppas ihop med okända hundar i hundrastgårdar etc. En vuxen staff har generellt inte behov av sociala kontakter utanför sin primärflock. Den leker i regel mycket tufft och oömt, är bufflig och intensiv i sitt sätt vilket inte uppskattas av ömtåligare raser.
Gentemot sin primärflock är staffen generellt sett mycket social, staffar ses inte sällan ligga på varandra i mysiga ”staffehögar” och individen behåller sin lekfullhet även upp i äldre ålder.

Storlek och utseende

Mankhöjd är ca 36–41 cm. Vikt för hanar är ca 13–17 kg och tikar 11–15,5 kg. Den är en välbalanserad ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Färgen är röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå eller i kombination med vitt. Svenska uppfödare avlar fram staffar med hög exteriör kvalitet och många röner internationella utställningsframgångar. Det finns i dagsläget inga betydande exteriöra överdrifter. Läs mer i RAS under Exteriör.
Se vårt Färggalleri för staffarnas olika färger!

Pälsvård

Rasen är släthårig och saknar underull. Pälsen är mycket lättskött. Eftersom rasens muskulatur är välutvecklad i kombination med tunn päls, fryser den lätt vid kyligare väderlek och kan behöva täcke. Den fäller som regel vår och höst, staffens hårstrån är ökänt sticksiga så det gäller att se upp om man går barfota. Det är inte säkert att sticket i hålfoten är ett granbarr…

Övrigt

En riktig kompis som älskar livets goda! En väldigt beroendeframkallande ras, som ofta blir stora personligheter och har en självklar, upphöjd plats i familjen. Staffen älskar fysisk kontakt, värme och att vila på mjuka underlag. Den tycker oftast inte om regn och rusk, så är det galonställsväder får du vara beredd på att gå kvällsrundan ensam.

Läs också

Raskrönika – underbar beskrivning av rasen, skriven av Tiina Hyytiäinen för Terrierposten 2007
Att köpa hund – informationsbroschyr från SKK