Mentalitet

Staffens unika mentalitet är rasens signum! Det är verkligen en ras som inte lämnar någon oberörd, med sin glada uppsyn och starka utstrålning skördar den i regel hjärtan på löpande band.

Rasen är en utpräglad sällskapshund och fungerar ypperligt som aktiv familjehund. Rasen har mycket energi och arbetsvilja, och vill träna både kropp och knopp för att må bra. De älskar att få vara med sin familj på alla upptåg och vill inte lämnas ensam eller bli exkluderad ur gemenskapen – då protesterar de högljutt med sitt karaktäristiska ”staffekvitter”. Sedan man skaffat staff är man aldrig mer ensam – du har troget sällskap både i sängen och på toaletten.

Staffen som valp

Staffevalpar är ökänt jobbiga – de är som jätteglada krokodilbebisar med sylvassa tänder. Tuggbehovet är omåttligt, vi rekommenderar därför att du bor i ett renoveringsobjekt staffens första år, alternativt att du har skorna inlåsta och erbjuder tonvis med leksaker och tuggben som kompensation.

Det är viktigt att inte missa ensamhetsträning under valptiden. Staffen är en närhetstörstande ras som kan ha svårt att lämnas själva utan förberedande träning. On/off-knappen är ofta bristfälligt monterad och kan behöva finjusteras. Att träna passivitet och förstärka förmågan att koppla av i olika miljöer, både inomhus och utomhus, är därför en god ide och betalar sig senare när staffen är vuxen.

Staffen med barn

Staffar älskar som regel barn och är fysiskt tåliga samtidigt som de oftast har ett lågt resursförsvar. I barnfamiljer ses staffarna inte sällan ligga mitt i i briotågbanan bland allt lego, helt oberörda av allt stojande och nöjda med att få hänga med sina favorittvåbeningar. Även om staffen anses vara en barnvänlig ras skall barn aldrig lämnas ensamma med hunden, utan allt umgänge skall ske under uppsikt av en vuxen.

Rasen är fysisk stark och som fullvuxen kan den utan styrning svara upp mot andra hundar, vi rekommenderar därför inte att barn promenerar med staffen själv.

Staffen med andra hundar

Staffen är framavlad i generationer för hundkamp och tolererar som regel inte främmande hundar när den blivit fullvuxen, dvs efter 3-4 års ålder. Staffen är därför ingen lämplig ras att släppas lös i hundgårdar, umgås i flock på hunddagis eller vistas i miljöer där det finns krav på att staffen skall kunna umgås med många olika främmande hundar.

Rasen triggas lätt av aggressiva hundmöten, och det är därför viktigt att man har god allmänlydnad på sin hund och att det finns en förtroendefull relation er sinsemellan. Staffen skall kunna lita på att du tar ansvar för situationen och att du inte utsätter den för incidenter där den känner sig pressad eller utmanad. Sk skvallerträning fungerar oftast mycket bra för staffarna.

En stabil och trygg staff skall inte vara reaktiv gentemot andra hundar, men blir den regelrätt utmanad kan den svara upp blixtsnabbt. Tyvärr har vi det senaste decenniet sett en del osäkra staffar, som uppvisar ett överdrivet reaktivt beteende gentemot artfränder. Det är därför viktigt att du som valpköpare köper valp från mentalbeskrivna föräldrar som uppvisar en god mentalitet, se avsnittet nedan.

Överdriven könsbunden aggressivitet bör inte avlas vidare på. Det är viktigt att staffen är en välfungerande hund i vårt moderna samhälle, samtidigt som dess bakgrund som kamphund inte skall förnekas eller bagatelliseras.

Mentalbeskrivning

Rasen har under många år varit en flitig besökare på landets MH och BPH-banor. Numera är det BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund) som rekommenderas för vår ras, men man kan fortfarande anmäla sig till MH om man får plats ( MH är den ”gamla” mentalbeskrivningen, som sedan BPH infördes för sällskapsraserna är förbehållet bruksraser i första hand).

Som första ras fick staffen sin 200-analys 2018, en sammanfattande analys över 200 bph-beskrivna staffar. Några år senare fick den även sin 500-analys.

Se upp med bristande socialitet och rädslor

500-analysen visade tydliga tecken på att rasen dessvärre knappast kan beskrivas som ”bold, fearless and totally reliable” som det står om rasens mentalitet i rasstandarden. Många beskrivna staffar i analyserna visade låg socialitet i kombination med rädslor och låg nyfikenhet, egenskaper som har hög arvbarhet.

Det förekommer tyvärr att man avlar vidare på staffar som har avbrutna BPHn pga rädsla eller aggressivitet, något som bekymrar rasklubben. Rasens goda mentalitet är dess signum, vi måste alla ta vårt ansvar för att bevara den!

Läs mer

Hjälp med att tolka BPH? Att tolka ett BPH kan vara klurigt. Behöver du hjälp kan du kontakta Uppfödarkommittén så guidar vi dig, maila till avel.ssbtk@gmail.com
RAS 3.0 – om avelsstrategier och mål för mentalitet se sidan 21
Allt om BPH – informationsbank med film som beskriver momenten, lista över arrangörer mm