Skaffa Staff

Vad roligt att du är intresserad av att skaffa staff! Här på rasklubbens hemsida hittar du massa information om rasen som vi sammanställt, för att öka chanserna till ett lyckat staffeköp!
Här nedan hittar du nyttiga skaffa-staff-relevanta länkar, en crash-course om rasen staffordshire bullterrier skulle man kunna säga:

1. Börja med att läsa raspresentationen och missa inte Tinas fantastiska raskrönika som publicerades i TerrierPosten 2007, den har visserligen några år på nacken men är i allra högsta grad aktuell.

2. Vill man träffa staffar live och bilda sig en uppfattning om rasen på detta sätt finns det flera gyllene tillfällen till detta. Ett MÅSTE för alla staffeälskare och blivande staffeälskare är rasspecialen i Gränna, vilken är världens största rasspecial för Staffordshire Bull Terrier. Inte illa, eller hur? Här kan man verkligen ta tillfället i akt att träffa staffar av alla åldrar under en hel helg med både utställning, lydnad, agility och rallylydnad.
Är man trött och glåmig i vintermörkret finns även Vinterspecialen i februari, en tur dit rekommenderas för att få en välbehövlig vitaminkick i form av energiboostande staffepussar!

3. Varje år i september anordnas även Svenska Staffedagen på olika platser över hela landet, ett gyllene tillfälle för hela familjen att komma och träffa staffar, gå tipspromenad och vinna fina priser.

4. Staffen är en flitig besökare på både MH- och BPH-banorna runtom i landet och rasklubben anordnar varje år egna MH och BPH, ifall ni vill ta tillfället i akt att se flera olika staffar mentalbeskrivas. Under 2015 kom staffen på fjärde plats över flest beskrivna raser gällande BPH och vi nådde över 200 BPH-beskrivna staffar. Detta innebar att vi fick vår sk 200-analys, en rasspecifik analys och sammanställning över rasens mentalitet. Läs den gärna, den är inte alls svårläst utan lätt att bilda sig en uppfattning om rasens mentalitet.

5. Precis som med alla rashundar drabbas också vår ras oftare av vissa sjukdomar. När det gäller Staffordshire Bull Terrier är det framförallt bekymmer med allergi och hudbesvär som bör lyftas fram. Här på hemsidan finns ett HÄLSOAVSNITT där bra och lättöverskådlig information om de vanligast förekommande sjukdomarna inom vår ras är framtagen.

6. Hur gör man då för att skaffa staff, nu när man gått crash-coursen och allting? Under avsnittet Avel här på hemsidan hittar du dels en Uppfödarlista med rasklubbsanslutna uppfödare och på köpahund.se kan  du hitta aktuella kullar. Här nedan följer lite tips om vad du kan tänka på när du kontaktar uppfödare som väckt ditt intresse!
Vid den första kontakten, antingen via mail eller telefon, är det bra att ha förberett en enkel presentation om dig själv. Uppfödaren är säkert intresserad av:

– varför du fastnat för just staffen som ras?
– din tidigare erfarenhet av staffar?
– din tidigare erfarenhet av hundar?
– vad skall du ha hunden till – sällskap, aktiv familjehund, utställning, tävla agility, utbilda till vårdhund etc?
– hur kommer hunden få det hos dig? Ensam hemma hur många timmar, dagis, skiftjobb, barn, bor ni i villa eller lägenhet, i stan eller på landet osv.
– vad du önskar för stöd/kontakt av din kommande uppfödare. En del vill ha tät kontakt och support, och tycker det är roligt med t.ex. kennelträffar och andra aktiviteter. Andra är mer självständiga och tycker att det ”räcker” med att höra av sig om det dykt upp någon fråga/problem.

Hur uppfödaren väljer sina valpköpare är lite olika. En del tillämpar ”kölistor”, andra väljer ut de hen anser vara bäst lämpade till individerna i just den kullen etc. Hos vissa kan man tinga en särskild färg eller kön, andra föredrar att själv välja ut vilken valp som skall till vilken familj osv.

Bli inte ledsen om en uppfödare hänvisar dig vidare till någon av sina uppfödarkollegor, de flesta uppfödare lägger stort jobb med att matcha rätt valp med rätt valpköpare, och ibland är det bättre att hänvisa en presumtiv valpköpare vidare, t.ex. om man får en förfrågan från en valpköpare som brinner för utställning, och så har man själv just då inte en kull från en utställningsmeriterad kombination. Det skall kännas rätt för både valpköparen och uppfödaren!