Klubbens historia

1991

Arbetet för bildandet av Svenska Staffordshire Bull Terrier Klubben började 1990. Den 14 oktober 1990 skrev Börje Dannfelt ett brev till tio personer med intresse i rasen. Drivande i frågan var Sigvard Olsson och dåvarande ordförande i Svenska Terrierklubben Dan Eriksson. Den 23 februari 1991 i hembygdsgården, Ödeshög kallades det till ett konstituerande möte för att bilda Svenska Staffordshire Bull Terrier Klubben.

Det möte som interimsstyrelsen kallade till, blev till två möten i ett eftersom klubben ännu inte existerade officiellt, inte heller några medlemmar. Vad som därför gällde, var att först och främst besluta att bilda en Rasklubb. Efter beslutet att bilda en Rasklubb, antogs stadgarna. Därefter började ordinarie årsmöte med val av styrelse & övriga funktionärer samt beslut av medlemsavgifter.

1992

Bertil Ottebratt blev vald till klubbens ordförande, han satt som ordförande i 6mån innan klubbens vice ordförande tog över.

1993

Vår första rasspecial gick av stapeln! 53 hundar var anmälda och utställningen hölls i Strängnäs.

1994

Rasspecialen  hölls i Strängnäs även detta år.

1994 antog rasklubben i samarbete med SKK och SvTek grundregler för avelsarbetet, där bland annat mätning på alla officiella utställningar blev ett krav samt att arbetet med att mentalbeskriva 100st staffar påbörjades. Skälet till detta var den då rådande, och företrädelsevis massmediala,  uppmärksamheten vår ras hade. Målet var att citat; ”vidta
åtgärder för att rasrena Staffordshire bullterriers ej skall riskera att komma att förväxlas med pit bull terriern”.

Klubben nådde nästan upp till siffran och materialet bearbetades av Per-Erik Sundgren som vid ett uppfödarmöte några år senare, närmare bestämt i mars 1997, kunde bekräfta det som vi redan frälsta visste, dvs att rasen uppvisade ett synnerligen stabilt temperament med snabba avreaktioner och en positiv attityd, och att det enda man egentligen kunde påvisa var en viss skotträdsla.

1995

Klubben växer och har nu ca 100 medlemmar. 35 hundar var anmälda till rasspecialen!

1996

Barbara och James Beaufoy dömde Rasspecialen detta år. Barbara dömde valpar.

1997

1997 var det 71 hundar anmälda till Rasspecialen. Det var också det första året man hade med lydnads KM där 5 hundar deltog! Dömde gjorde Gerald och Vera Westwood. På bild 3 ser du hur konstituerande styrelsen såg ut detta år.

1998
Staffetten 1998 – redaktör var Catarina Ericson. Rasspecialen dömdes detta år utav Malcom Boam. Det var 63 anmälda till utställningen och 7 anmälda till lydnaden. Detta år infördes även något som hette Holstaffs Brains&Beauty Trophy (senare omdöpt till bara Brains&Beauty). Ansvarig för Staffe-boden detta år var Ludwig Tercha och katalogen i Gränna kostade 10kr/st.
1999

Lydnadsrutan i Staffetten 1999 med resultat från KM i Lydnad i Gränna. Redaktör var Johan Larsson. Rasspecialen detta år dömdes utav Dorothy och Norman Berry. Det var 46 hundar anmälda till utställningen. Annat roligt trivia från detta år är att en staffe kvalade in i det svenska landslaget i agility. Tess hette hon och blev året därpå rasens första champion i agility. Tess tog också ett brons i agility VM 2001 i lag tillsammans med förare Christina Beskow.

2000

Redan vid denna tidpunkt hade klubbens rasspecial höga anmälningssiffror. År 2000 var det 76 anmälda till utställningen och 8 till lydnaden. Det går att jämföra med WDS samma år i Milano som hade 77 anmälda (där svenska staffen Battle Cry’s Poker Joe blev BIR).

2001

2001 firade klubben 10 år och hade därmed sin första officiella rasspecial.
Dömde gjorde William McKnight. 112 hundar var anmälda till utställningen och 7 till lydnaden.
På bilden ser vi uppfödarklass.

2002

Detta år var Rasspecialen förlagd till Härjarö. Man hade även agility på schemat detta år.
Dömde utställningen gjorde Jan och Bill Hunter. Så här skrev Jan i Staffetten efter specialen.

2003

Året 2003 gick Rasspecialen i Gränna, dock hade inte utställningen blivit så stor att fotbollsplanerna användes ännu.
Alan Hedges var domare för dagen. På bilden ser vi när Alan ska döma fram Bästa tik. 288 staffar registrerades under året.

2004

2004 dömdes Rasspecialen utav Betty och George Earle.
BIR blev Ally och BIM Goodstaff’s John Pohlman.

2005

Harry och Mary Coble var domare detta år på rasspecialen.
Här ser vi BIS Veteran Sunstaffs Quarter Pounder och BIS-2 Veteran Goodstaff´s Dixieland Band.

2006

Uppfödarmöte den 5 november 2006.
Det samtalades om vart man stod i förhållande till RAS,
men det huvudsakliga temat var den för oss i Sverige relativt nya sjukdomen L2Hga.

2007

BIS Valp i Gränna 2007, Crudha Domhan Daan Mooar tillsammans med domare Jim Barr. Övriga domare detta år var James och Barbara Beaufoy

2008

2008 gick rasspecialen i Västerås.
Dömde gjorde Bev Harrison och Ann Dick.
På bild 1 ser vi BIS Uppfödarklass. Detta år bjöd inte på någon vidare Grännabränna. Men Rosemary Åberg som skötte Staffeshoppens föregångare Staffboden var glad ändå! 

2009

Specialen gick även detta år i Västerås. Jamie Mace och Harry Carter var domare för dagen.
Här ser vi Bästa Veteran:  Stora Kulltorp’s Zazo. BIS-2 Veteran blev Steffex First Place.

2010

250 anmälda till Gränna. Klubbens Rasspecial fortsätter att växa och drar fler och fler utlandsbesökare.
Här ses BIS och BIS-2 Staffmate Dutch Gladiator och Trawden She’s The One med domarna Mick och Jenny Smith.
Redaktör för Staffetten var Kjell Hellgren. Uppfödarmöte ägde rum i STOKK:s lokaler hösten 2010. 21 personer och totalt 14 kennlar fanns på plats för att diskutera avel. På bilden Johan Norgren och staffen Vera.

2011

Dean Cund, Audrey Hubery och Alan Hedges var domare detta år i Gränna.
På bild 1 Bismas Heavenly Action som ställdes i unghundsklass.
Bild 2 visar klubbmästerskapet i lydnad med Sara Hjulström och Goodstaff’s Zahara. Domare var Peo Stehn.

2012

Detta år var Rallylydnad med på agendan i Gränna för första gången, och har varit en stående gren sedan dess.
SSBTKs första klubbmästare i Rallylydnad var Johanna Karlsson med Bismas Treasure Little Pleasure – Faile. Dom gjorde det med dunder och brak också då dom fick full pott och 100 poäng.

Under MyDog i Göteborg vann klubbens rasmonter Bästa Rasmonter år 2012. Bedriften har upprepats 1 gång efter det.
Det var på Stockholms Hundmässa 2013. Klubben har vid dessa tillfällen belönats med 3000 kr.

 

2013

2013 var den första upplagan utav Vinterspecialen och hölls då på Stockholms hundsportcentrum.
Utställningen var då inofficiell och hade även valpklass för andra raser.
Domare för dagen var Alvaro Brey och Mark Davies.
BIS blev Briganah Limited Edition och BIM Garpenborg’s Kungason.

År 2013 var ett år med massor av aktiviteter inom klubben, bla arrangerades den första Staffedagen.
På bilden ser vi deltagare på Staffedagen i Umeå.

2014

2014 var anmälningsantalet i Gränna så stort att Alan Hedges fick hoppa in och dömma valpar med kort varsel.
Övriga domare var Steve Dickenson, Laurie Ford, Bill Blacker och Mick Clarke. 382 hundar var anmälda detta år.

BIS-vinnande hund i Gränna 2014 NORD UCH GB CH SE V-14 FI V-15 Kronsäter’s Lyckträff blev året efter den första svenskfödda staffen att bli utställningschampion i rasens hemland!

Detta år arrangerade klubben ett agilitystaffe helg tillsammans med staffe profilerna Christina Beskow och Janne Pettersson. Helgen blev mycket uppskattad och har i skrivande stund arrangerat kursen 3 år i rad. Jubileumsåret 2016 arrangerades kursen på två ställen i landet. En gång i södra Sverige och en gång i mellersta Sverige.

2015

Detta år var första gången som klubben samkörde sin Vinterspecial och Årsmöte. Tillställningen hölls i Skövde på First Hotell Billingehus
med utställning på lördagen och årsmöte på söndagen. BIS blev Celunas Kodac Moment och BIS-2 blev Sandstaff Full Forward. Dömde gjorde
Craig Kerry och Kirsty Summerfield.

Detta år var 425 staffar anmälda till Gränna. 425!!! På bilden BIS och BIM Unghund Cometstaff Invincible och Sandstaffs Inkberry Holly.

2016

2016 firar klubben sitt 25-års Jubileum. Detta firas med olika aktiviteter så som föreläsningar, prova på kurser och medlemsmiddag.
Denna bild är från föreläsningen i Göteborg med engelska rasspecialisten Helen Reany som föreläser  om rasen, dess ursprung och anatomi.
Det är också första året klubbens Vinterspecial är officiell.

I dagsläget är Staffordshire Bull Terrier den terrierrasen med störst antal registreringar/år i Sverige, rasen har varit med om en fantastisk resa i Sverige och som en av höjdpunkterna arrangerar rasklubben en av de största eventuellt den största rasspecialen i världen. 

 

2017

Little Frogs Zecci Barolo blir BIS både på Vinterspecialen och på rasspecialen i Gränna – detta är första gången i klubbens historia detta händer! Stort grattis! 

2017 var årets som HD ED index för rasen diskuterades och efter många om och men beslutade SKK att index skulle införas för Staffordshire bullterrier from 1 Jan 2018.

2018

På årsmötet i februari 2018 som gick av stapeln i Jönköping så klev Johan Norgren av som ordförande efter 5 verksamhetsår på posten, vilket är det hittills längsta engagemang på den posten genom tiderna. Ny ordförande blev Jennie Holmberg.

2018 års upplaga av Vinterspecialen gjordes till en Bull och Terrierspecial tillsammans med Amstaff och Bullterrierklubben. BIR i respektive ras gjorde upp i en BIS final som vanns utan en staffordshire bullterrier: Angelic staff Sunbeam Boobie.

2019

En svensk staffe blev BIR på världens största utställning Crufts: Joddricks Poker Face – Rokki. Rokki blev även Årets stafford 2018 samt BIS på rasspecialen i Gränna 2018.

På rasspecialen i Gränna delades ett Hederspris för ut för Samarbete och glädje till minne av förolyckade medlemmen Amanda Mähler. Priset delades ut i Klubbmästerskapet i Rallylydnad och mottagare blev Angelica Lindström med Rudedog’s Ariel – Azzka.

Klubbmästare i Rallylydnad blev NORD LCH NORD RL CH Minipina’s Damn Good N Ready – Keela och Tommy Haukeland.

2020

Vinterspecialen hölls detta år i Tånga Hed och BIS blev DK UCH GB CH NO UCH NORD UCH SE UCH Ckstaff’s Adventure Made Sunshine.

Klubben anordnade för första gången KM i Nose Work. Detta gjordes i samband med Vinterspecialen. Klubbmästare blev Blondietales Runs With Scissors ”Cleo” och Ida Pilmalm. Tyvärr blev detta det enda klubbmästerskapet detta år då övriga KM samt Rasspecialen i Gränna blev inställd pga Covid – 19.

2021

Pandemin fortsatte obönhörligt, och både årsmöte, Vinterspecial och Rasspecial blev inställda.

Klubben genomförde en mycket uppskattad onlinetävling ”SSBTK Trick Challenge” där man fick bidra med olika tricks. På bilden ses en av de duktiga hundarna som fick titeln SSBTK Trick Champion, Quinlent Knock Knock.