Senaste nytt från UK

MENTALINDEX

Sedan tidigt i somras deltar SSBTK, tillsammans med SKK/KHM och SLU, i ett projektet för mentalindex baserat på Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH). Du kan läsa mer om MI här.

SSBTKs syfte med att delta i projektet är att utvärdera om mentalindex kan vara ett användbart verktyg i avelsarbetet för mentala egenskaper hos staffordshire bullterrier.

När uppfödare planerar en valpkull så utgår man ofta från de tilltänkta föräldrarnas egna egenskaper avseende exempelvis hälsa, mentalitet och exteriör. De flesta egenskaper har en okänd arvsgång och utfallet hos avkommorna beror på genetiska förutsättningar, där flera gener samverkar, i kombination med olika miljöfaktorer (d.v.s yttre påverkan). Men tyvärr är det sällan så enkelt att hundarna med de ”bästa” egenskaperna per automatik nedärver dessa till alla sina avkommor.

För att få en så bra förutsägelse som möjligt om utfallet hos avkommorna behöver man därför vid planeringen av en valpkull beakta både avelsdjurens egna egenskaper och egenskaper hos deras släktingar som till exempel föräldrar, syskon och avkommor. Avseende mentalitet är det nästintill omöjligt att manuellt sammanställa data från alla släktingars BPH, och då kan mentalindex vara ett utmärkt hjälpmedel i avelsarbetet.

Genom mentalindex får vi ett statistiskt mått, ett värde, på en hunds förväntade nedärvningsförmåga för olika egenskaper. Dessa värden kan jämföras mellan individer för att på så sätt kombinera avelsdjur som har ökade förutsättningar att producera avkommor med de mentala egenskaper som eftersträvas. Mentalindex kommer inte att säga allt om de planerade avkommornas mentalitet och personlighet, men kan ge vägledning om vilket utfall man kan förvänta sig för de egenskaper som indexet omfattar.

Mentalindex är tillgängligt för staffordshire bullterrier  med start februari 2025, vilket innebär att avelsvärden för egenskaperna ”Socialitet”, ”Social trygghet”, ”Lekfullhet”, ”Miljötrygghet” och ”Hotfullhet” skattas på individnivå.

Den 16/1 kl 19-21 kommer vi hålla ett digitalt möte för att gå igenom hur man kan använda verktyget för att få fram preliminärt kullindex för en kombination av två avelsdjur. Representanter från AgMi/SKK kommer delta och svara på frågor.
Obs: Mötet kommer endast vara till för våra medlemmar.

Efter mötet kommer verktyget finnas att tillgå på vår hemsida.
Vid frågor välkommen att kontakta SSBTKs Uppfödarkommitté (SSBTK/UK) via e-post avel@ssbtk.se

SSBTKs Arbetsgrupp för mentalindex
Christel Högberg Lundberg
Jennifer Bengtsson

UK  UPPFÖDARMÖTE OM RAS

Stort tack till er som deltog på uppfödarmöte i Stockholm 9 nov!
Vi hade många bra diskussioner inför kommande RAS-arbete. 🙌

Rosemary Åsberg – Kronsäters
Carin Norgren – British Steel
Lotta Åberg – Jelostaff
Petra Mets – Cometstaff
Ninnie Lundgren
Mikael Ekneryd & Lotta Mauritzon – Ekneryds
Åsa Monthan Björkman – Momentstaff
Malin Bergne – Orchid wonders

Ane Andersen- Wrigglebutts (Norge)

HÄLSOENKÄTEN 2024
Nu är Hälsoenkäten 2024 upplagd – läs mer här! Dela gärna enkäten till alla dina valpköpare så att vi får in så många svar som möjligt. Kennlar med 10 eller fler svar har möjlighet att få en personlig sammanställning över resultaten.

VALPMEDLEMSKAP 2023
Vi vill tacka följande uppfödare som under 2023 valde att stötta rasklubben med valpmedlemskap:

Hirkaho’s
Kronsäter’s
Källhagen
Lindvallarnas
Momentstaff
Playhills
Rochamgo
Staffelycka
Truxelis
Wangenstaff

VALPUTVÄRDERING
Vi har tagit fram en utvärderingsmall som du kan skicka ut när din valpkull fyllt 1 år. Syftet är att identifiera tidiga tecken på atopi i kullen, och är ett initiativ med anledning av de uppdaterade avelsstrategierna i RAS. Du hittar mallen här. 

SE UPP FÖR LÅG SOCIALITET OCH RÄDSLOR
Vi är bekymrade över att många av staffarna uppvisar låg socialitet i kombination med rädslor när de mentalbeskrivs. Egenskaper som enligt rådande forskning och som beskrivs i 500-analysen har hög arvbarhet. Tänk till när du gör din avelsplanering så att du inte dubblerar egenskaper, t.ex. två föräldradjur där båda uppvisar stor rädsla i kombination med låg nyfikenhet eller låg socialitet.

Vi vet att många tycker att BPH-diagrammen är svåra att tolka, vill du ha hjälp så bistår vi dig gärna. Samtliga medlemmar i UK har mångårig egen vana från att beskriva sina kullar med både BPH och MH.

Under kommande verksamhetsår hoppas vi kunna publicera ett Mentalitetskompendium, som ytterligare stöd för våra uppfödare.

Köptips! Fantastiskt bra tolkning och fördjupning av rasstandarden.
rosie

Uppfödarkommittén

Kontakta

Christel Högberg (sammankallande) & Jennifer Bengtsson